Колко от нас си имат село? Колко от нашите деца са виждали от близо кокошка и магаренце и котета, които се промушват от двор в двор в следобедната мараня на лятото?

Всяко дете заслужава да си има село. Не (само) заради безценната връзка с природата, а най-вече заради свободата, безгрижието и любовта, която носят в душите им. Ефи прекара две седмици при дядо си, в двор в Таваличево – нашето лятно местенце с дъх на череши. Прибрахме си я с олющени колене и греещи очи и нямаме търпение да я заведем отново. За да има поне малка част от нашето детство с босите крака, с безкрайните игри, с огромните букети от полски цветя.

Защо ви разказвам всичко това? Защото се върнахме в града и заварихме каузата на 1 Процент Промяна за юли. А тя .. тя е точно за едно такова вълшебно село, в което все още има надежда за деца, за общност, за живот.

Каузата този месец

През юли сдружението подкрепя шепа будни хора в селце в Еленския Балкан. Хора, чиято неизчерпаема енергия е върнала обратно сред природата нови семейства, малки деца, а с тях и надежда за бъдещето.

Целта на каузата е да се ремонтира помещение в селото, което хората да използват, за да “се съживи сърцето на кметството, мястото, където се събирахме, пеехме и празнувахме с нашите дядовци и баби и където се случваха онези моменти, които ни правеха съселяни, а не просто познати. Целта ни е кметство Блъсковци да живее и в студ, и в пек, пълноценно и с детска радост. Да има къде да събира и задържа жителите си и да живеем както живяха там баба и дядо.”

Последните думи са на Елена от Блъсковци. Ако искаш да чуеш целият и разказ, виж тук.

Резултатите през юни

През юни сдружението подкрепи програмата “Движа се, чувствам, играя и мечтая” на фондация “За Нашите Деца”, която стъпва на Психомоториката като метод за подкрепа на детското развитие. Този метод развива и стимулира когнитивните, емоционалните, двигателните и социалните способности на децата в ранна възраст.

Със събраните средства – почти 7,000 лв от над 100 човека – ще бъдат закупени уреди за рехабилитация, които да бъдат използвани в рамките на програмата.

В края на месеца, ние също подкрепихме каузата с нашият 1% :_)

От сърце ви пожелаваме весело лято!!