Инициативата “Предай Нататък” се роди съвсем естествено, в желанието ни нашите кутии да носят повече стойност от чисто човешка гледна точка. Вече знаеш, че 1% от приходите ни отива всеки месец за каузите на 1 Процент Промяна. За кутията за сън, искахме да направим още нещо вдъхновени най-вече от произхода и във Финландия като безплатен подарък за всяко новородено.

Каква е идеята?

Tsuky Baby Box Sleep е кутия с размери на малко легълце, което може да се използва в рамките на първите три месеца след раждане на бебето. Кутиите са изработени от мукава, което ги прави устойчиви и лесни за поддръжка и почистване. Така, техният живот спокойно може да бъде по-дълъг.

Затова, предлагаме на всяко семейство, което е избрало този наш продукт за лесна подготовка за бебе, да дари кутията, след като вече не се нуждае от нея на родители в затруднено финансово положение. За тях това често се оказва онази символична помощ, която ги дели от решението да задържат детето си или да го дадат за осиновяване.

Как ще стигнем до родители в нужда?

Това е може би най-важният въпрос за нас. Проучихме темата в рамките на няколко месеца като за целта потърсихме съветите на различни наши партньори и приятели – Академия за Родители, 1 Процент Промяна и mamanindja, която миналото лято направи публично обсъждане на възможността за предоставяне на такива кутии на родители в нужда на страницата си във facebook.

По щастливо стечение на обстоятелствата научихме за дейността на фондация “За нашите деца” – българска неправителствена организация с 27-годишна история. Екипът на фондацията следва неотлъчно своята мисия да направи така, че всяко дете в България да живее обичано и подкрепяно в семейство. Oт създаване си през 1992 год. специалисите към фондацията са подкрепили повече от 12 800 деца и семейства.

По информация представена от фондацията, всяка година в България около 1000 деца годишно се разделят със своите родители. 90% от тях са бебета под 1 година!
Причините за това най-често са бедност, липса на подкрепа, социална изолация или наличие на увреждане на детето.

Фондация “За нашите деца” работи с деца в риск от изоставяне на база дългогодишно партньорство с 6 от най-големите родилни отделения в градовете София и Пловдив. Те консултират и подкрепят майки, за които има риск да се разделят със своето новородено, като им оказват социална, психологическа и материална помощ. Фондацията работи също с деца, лишени от родителска грижа и с деца с трудности в развитието.

На този етап планираме да даряваме кутиите директно на родители в нужда, за които сме научили от фондацията, без да ангажираме екипът и по друг начин.

Вярваме, че предоставяйки на родители в нужда кутията за сън с продукти необходими за подготовка за бебе, ще им вдъхнем кураж и сила да задържат и отгледат детето си.

Ако ти имаш друга идея как да стигнем до родители в нужда, сподели я с нас!

Какво трябва да съдържа кутията?

Най-честия въпрос, който получаваме е какво да има в кутията. Всеки родител знае колко бързо израстват децата дрешките, които им купуваме. Освен това около едно новородено е пълно с подаръци и е възможно голяма част от тях да останат като нови. Затова, нашето предложение е да сложите в кутията всичко, което вече не използвате, а може да улесни родителите в първите 3 месеца с бебе у дома. Кутията е достатъчно голяма да побере и дрешки и пелени и различни други продукти, които искате да включите. За идеи, можете да разгледате нашия списък за подготовка за бебе тук.

Насяно сме, че някои продукти в кутията за сън се използват доста по-дълго от 3 месеца – например спалното бельо, муселиновите пелени и т.н – и разбира се, очакваме да ги запазиш и използваш по-дълго. Затова, след като получим кутията, ще добавим подарък от нас – комплект чаршафи или друго в зависимост от това, което вече съдържа кутията.

Така, поемаме ангажимент заедно с теб да помогнем на родители в нужда да се решат на най-важната стъпка – да задържат и отгледат детето, което са създали.

Благодарим ти, че правиш добро заедно с нас!

Ако имаш други идеи и предложения, пиши ни на hi@tsuky.eu